Gastblog International Lifestyle Studies Tilburg

Goed, daar stond ik dan. Net uitgestapt op Amsterdam Centraal. Ik hoor de deuren van de trein dichtgaan terwijl ik mijn ogen richt op Google Maps. MMousse stond er in de e-mail, daar zou de kick-off van de minor Trendwatching plaatsvinden (onderdeel van International Lifestyle Studies). Met een kussentje in mijn rugzak loop ik richting een van de rustigste en onbekendste plekjes in Amsterdam, zoals mij dat later verteld werd.

Nog geen twee uur later sta ik alweer op straat, ditmaal niet alleen maar met een paar klasgenoten. Streethunten, dat is wat we moeten doen. ‘Ons openstellen voor de wereld om ons heen’, is het thema waar de gehele minor om zal draaien. Hoe zweverig het ook mag klinken, inmiddels ben ik me ervan bewust dat ik mezelf er steeds vaker op betrap dat ik dit automatisch al doe!

Ik zal mezelf eerst voorstellen. Ik ben Remi Slotman en woon voor een half jaar in Tilburg. Officieel kom ik uit Haaksbergen dat een klein plaatsje bij Enschede is. In Enschede volg ik dan ook mijn major-studie Media, Informatie en Communicatie. Verder ben ik 21 jaar en zelfstandig ondernemer.

Doordat ik uit een creatieve omgeving kom had ik weinig moeite met aanpassen aan de manier van werken op de minor Trendwatching. Ik vernam van klasgenoten die een concretere studie doen dat het voor hen wel een beetje wennen was. Dit komt omdat er bij de opdrachten geen strikte regels worden gegeven. In plaats hiervan wordt er een soort kader aangeboden waarin jij de opdracht kan maken, wat je dan precies doet moet je lekker zelf weten. Naar mijn mening is dat veel fijner werken doordat je meer vrijheid hebt en je je creativiteit kan laten vloeien.

Dat zweverige waar ik het over had is trouwens iets waar wel een kern van waarheid in zit. Trendwatching is namelijk niet echt een minor waar een titel aan zit gekoppeld zoals dokter of professor. Iedereen kan zich namelijk trendwatcher noemen zonder dat je daar een papiertje voor moet hebben. Dat is dan ook het vooroordeel dat buitenstaanders over het vakgebied hebben, dat het in een glazen bol kijken is. Integendeel zelfs, want je leert manieren en krijgt handvaten om op jouw vakgebied (of een ander vakgebied) trends te kunnen ontdekken en er organisaties en bedrijven over in te lichten.

Wat krijg je dan voor vakken? Nou, dat is heel wisselend. De minor is opgebouwd uit drie verschillende thema’s: signaleren, analyseren en toepassen. In elke fase of thema krijg je verschillende vakken en gebruik je de kennis van het vorige thema om verbanden te leggen met het huidige thema. Shootout naar de docenten die je hier goed bij helpen en sowieso duidelijk en chill zijn.

Naast dat je lekker in de collegezaal zit en je nieuwe termen om je hoofd krijgt geslingerd zijn er ook werkcolleges waarin je de opgedane kennis kunt toepassen (beide lesvormen waarschijnlijk bij de meesten wel bekend). Maar daarnaast zijn er ook de zogenaamde feeltrips en fieldtrips. Bij deze trips (die overigens echt tof zijn) naar verschillende steden en plekken zul je om je heen moeten kijken om beginselen van nieuwe trends te spotten en deze proberen vast te leggen op wat voor manier dan ook. Hierbij staat het gebruik van de zintuigen van het menselijk lichaam vaak centraal.

Ik hoop dat jullie beetje een beeld hebben gekregen van de minor Trendwatching en dat ik het ‘zweverige idee’ een beetje heb geneutraliseerd.

Mocht je nog vragen hebben of wil je gewoon meer van me weten? Op remislotman.nl laat ik je graag in beelden zien wie ik ben! En voor een snelle informatievoorziening kan je me natuurlijk vinden op social media (@remislotman).

High five aan alle nieuwe trendwatching studenten, want het is zeker een aanrader.

Geen reacties

Laat een reactie achter