Tips voor een goede sollicitatievideo

Een sollicitatievideo is in de tijd van het visuele web de ideale manier om je als sollicitant te onderscheiden. Door de economische crisis lijkt het zoeken van een baan een steeds lastigere klus te worden. Hoe onderscheid je je van de andere sollicitanten? En hoe laat je een goede eerste indruk achter? Vragen waar menig sollicitant mee worstelt, maar waar een sollicitatievideo oplossing biedt. Daarom enkele tips om een sollicitatievideo in jou voordeel te gebruiken.

Je sollicitatievideo geeft het juiste beeld
Het doel van een sollicitatievideo is natuurlijk dat je de baan of stage krijgt waarvoor je solliciteert. Maar op welke manier laat je zien dat je geschikt bent voor deze baan? Houd je een interview of toon je jezelf aan de hand van creatieve beelden? Waar een interview vooral statische beelden oplevert draait het bij creatieve beelden vooral om de lossere invalshoek. Dit alles is natuurlijk afhankelijk van de branche, maar ook zeker van het bedrijf, waarbij je solliciteert. Het is namelijk een teken van lef om in een relatief statische branche jezelf te profileren door een creatieve video in te zetten.

Vertel een verhaal door beelden en woorden
Je mooiste overhemd of je mooiste jurkje zijn uiteraard de eyecatcher van de sollicitatievideo. Ook zorg je ervoor dat je haar goed zit, maar de sollicitatievideo bestaat uit veel meer dan dat. Je vertelt namelijk een verhaal dat gescheiden van elkaar kan worden bekeken. Aan de ene kant heb je de beelden en aan de andere kant het geluid.
Met de beelden laat je zien wie je bent. Afhankelijk van je invalshoek kunnen dit beelden zijn in verschillende situaties. Belangrijk hierbij is dat je niet enkel mooie beelden achter elkaar zet, maar dat er een duidelijke structuur en verhaallijn in te herkennen is.
Voor het geluid geldt hetzelfde. Hierin vertel je wat je passies zijn en wat jou drijft om de functie in te vullen. Alle standaard regels die je leert bij een sollicitatietraining voeg je nu samen (of je doorbreekt ze) tot een uitdagende pitch. Dit kan worden opgevuld met een toepasselijk stukje muziek.

Creëer een open, maar toch gesloten einde
De kern van je beeldende en gesproken verhaal komt samen in het einde van de video. Belangrijk is om krachtig af te sluiten met een heldere boodschap. Je wilt namelijk de desbetreffende functie invullen en dat moet aan het einde nogmaals bevestigd worden. Je creëert een open einde met betrekking tot het verloop van je carrière, maar toch sluit je op een mooie manier de video af. Dit kan bijvoorbeeld door een quote of statement.

Lever de video op een originele manier aan
De sollicitatievideo is klaar, maar dan? Je kunt natuurlijk een e-mail sturen met het YouTube of Vimeo linkje van je video, maar veel beter is het om deze stap ook origineel aan te pakken. Wil je niet onder op de stapel met sollicitaties komen dan zul je op het bureau van de recruiter op moeten vallen. Dit kan door een usb-stick met video creatief te verpakken of een portfolio website inclusief video mee te sturen, uiteraard afhankelijk van de branche waarin je solliciteert.

Deel de video via social media of toch niet?
De video is verstuurd naar de recruiter, maar blijft het hier bij? Ga je hem delen via social media of houd je hem voor je zelf? Belangrijke afweging hierbij is of de video is gericht op een specifiek bedrijf of dat de video multi-inzetbaar is. In het laatste geval is het slim om hem online te delen. Met een beetje slimme zoekwoorden is de kans aanwezig dat recruiters van andere ondernemingen de video online zien waardoor er misschien wel een extra sollicitatiegesprek uit komt!

Mocht je meer willen weten of vragen hebben over het produceren van een sollicitatievideo, schroom dan niet om vrijblijvend contact op te nemen.

Zie onderstaande video ter inspiratie voor je eigen sollicitatievideo.

Tags:

Geen reacties

Laat een reactie achter